Stress en overprikkeling

Ontstressen is pure noodzaak! 

Overprikkeling gaat vaak samen met stress. Hooggevoelige mensen zijn vaak gevoeliger voor stress, aangezien zij zoveel prikkels en emoties te verwerken hebben. We leven in een prikkelrijke en gehaaste maatschappij en zijn geneigd ons daarin te willen aanpassen.

Wat is stress?

Ons lichaam reageert automatisch op gevaar en wel meteen. Bij acute stress ben je ongekend sterk, snel en alert, je hele lichaam is klaar om te vechten of te vluchten. Pas na een actieve reactie, dus vechten of vluchten, komt je lichaam weer tot rust. Dit is van belang om te onthouden! Het betekent namelijk dat je regelmatig moet 'ontladen' om chronische stress en burn-out te voorkomen. Een derde reactie is verstarren, dan schakelt je systeem uit. Hierbij valt te denken aan als een situatie je herinnert aan een traumatisch voorval uit je verleden. 
Kenmerken bij het vastzetten van stress zijn stijve nek/rug/schouders (vechten) en pijn in de onderrug (vluchten). Ook is de ademhaling ondiep. Dit kan bij acute stress gebeuren, maar uiteindelijk ook chronisch worden. In principe is je lichaam zelfregulerend, maar door langdurig overvragen van je lichaam kost het teveel tijd om te herstellen. Wanneer ontspannen niet lukt, leidt teveel stress uiteindelijk tot de welbekende burn-out.  Zelfkennis en zelfinzicht zijn de basis van het nemen van maatregelen. In deze stressvolle maatschappij wordt ons vaak geleerd de signalen van ons lichaam te negeren. De eerste stap is stress (h)erkennen. De volgende stap is een nieuwe levenswijze en routine aanleren, wat tijd kost. Doordat er nieuwe neurale verbindingen in onze hersenen worden gelegd, (6 weken - 3 maanden) ga je geleidelijk merken dat het helpt en wordt het een nieuw onderdeel van je leven en geleidelijk ook weer routine. Vaak merk je in de eerste weken weerstand, omdat de hersenen het  nieuwe patroon nog niet als circuit hebben aangelegd. Daarom houden veel mensen hun nieuwe voornemens ook niet lang vol. Onthoud dat je lichaam je beste leermeester en graadmeter is!  Accepteer dat je in de stress zit en/of overprikkeld bent. Niet leuk, maar dat is er nu eenmaal. Accepteer en kijk wat nodig is om de klachten te verminderen. Zoek zo nodig hulp om je hierin te begeleiden.  Hieronder staan enkele oefeningen en tips om te deblokkeren bij stress.


Mindfulness

Uit onderzoeken van Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van Mindfulness, is gebleken dat bepaalde mensen sneller genezen, langer leven en beter met stress omgaan dan anderen. Het verschil zit hun LEVENSHOUDING. De manier waarop ze tegen het leven en de veranderingen in het leven aankijken. 


Aardingsoefening voor de aanvang van de dag

Deze oefening kun je doen terwijl je opstaat of nadat je klaar bent om de dag te gaan beginnen. Duur: 5 minuten. 

Ga stevig staan. Zet je voeten een klein beetje uit elkaar, zodat het ook stevig voelt. Sluit je ogen. Haal diep adem en blaas uit door je mond. Ga met je aandacht naar je stuitgebied en visualiseer een kabel vanaf dat gebied, die door alle aardlagen heen helemaal tot aan de kern van de aarde loopt en die zich daar vastzet. Op de kabel zet je je naam en de datum van de dag: bijvoorbeeld: ‘Marieke, 10-09-2019'’. Visualiseer nu een kleur en omring je met die kleur. Voel welke kleur nu prettig voor je voelt. Omring je daarmee van achteren en van voren, helemaal rondom je. Omring jezelf dan ook met een cocon of deken (al dan niet doorschijnend – wat je zelf prettig vindt) en voel de bescherming daarvan. Voel ook dat er in het universum positieve krachten zijn die je willen beschermen. Blijf nog heel even zo staan. Open dan je ogen en begin je dag.


Staan als een Boom

Ga staan met je voeten op heupbreedte en je knieën licht gebogen. Voel de connectie van je voetzolen met de aarde.

Verdeel je gewicht gelijkelijk over beide voeten en voel hoe je staartbeen zwaar naar beneden hangt. Buig licht je knieën.
Ontspan je schouders. Je hoofd is rechtop, je kin licht naar binnen.
Je borst is zacht. Leg je beide handen over elkaar op je onderbuik boven op je navel. Voel je adem in je buik.
Volg een aantal minuten je in-en uitademing terwijl je ontspannen stil blijft staan. Ademhaling

Bij stress wordt je ademhaling oppervlakkiger of gejaagder en ben je vaak druk in je hoofd. Door op je ademhaling te letten wordt je teruggebracht naar je lichaam, naar het ervaren van het hier en nu. Dit brengt rust in je lichaam en zorgt dat je minder naar buiten wordt getrokken.  Je leert jezelf om bij afleiding terug te halen naar het hier en nu. 

Ga rustig zitten op een voor jouw fijne plek. Zorg dat je goed geaard/gecentreerd bent. Mocht dat niet zo zijn, kun je bovenstaande aardingsoefening doen. Sluit bij voorkeur je ogen. Haal rustig adem en laat je adem naar je buik toe gaan. Adem vervolgens rustig uit. Let alleen maar op je ademhaling. Forceer niets, er is geen goed of fout.  Wanneer er een gedachte opkomt, zeg je vriendelijk 'oké, een gedachte' en keert terug naar je ademhaling. Dit doe je hetzelfde bij de sensatie van jeuk of pijn. Of wanneer je een emotie (boos, verdrietig) voelt.. Keer telkens weer terug naar je ademhaling. Je zult merken dat dit een ontspannende werking op je lichaam en geest heeft.


E-mailen
Bellen
Map
Info