Ieder hooggevoelig persoon is UNIEK!

Hooggevoeligheid is een prachtige karaktereigenschap. Je bent opmerkzaam, empathisch, voelt aan wat mensen nodig hebben, kunt je sterk verbonden voelen met anderen of met de natuur, hebt oog voor details en ziet het grotere geheel. Je denk-, fantasie- en gevoelswereld is rijk en intens. Hooggevoeligheid komt voor bij 1 op de 5 personen. Binnen die groep zijn er grote verschillen.

Naast alle voordelen kan het ook als lastig worden ervaren. Overprikkeling ligt op de loer,  je vermijdt misschien drukte (of zoekt het juist op, maar nadien enorm moe), neemt emoties makkelijk waar en neemt ze makkelijk over.  De gevoeligheid hoeft niet minder te worden, je kunt wel beter leren omgaan met die hooggevoeligheid. Je talenten verder uitbouwen en je gevoeligheid als positief ervaren. 

Je ervaart emoties intens

Hooggevoelige mensen pikken meer op dan alleen de woorden die worden gezegd. Zij  lezen (of luisteren) ook tussen de regels door en voelen aan wat er écht wordt bedoeld. Dit kan erg vermoeiend zijn. Ook kunnen emoties overgenomen worden. 
Hierin ligt ook een groot talent verscholen. Je kun anderen steunen en helpen. Je hebt compassie voor de moeilijkheden van anderen en voelt hen aan. 


Diepgaande verwerking

Veel hooggevoelige mensen hebben de neiging om heel diep na te denken over alles wat bij hen binnenkomt. Dit kunnen wereldvraagstukken zijn, maar kan ook gaan over alledaagse zaken. Deze eigenschap kent een bijzonder talent, namelijk dat je oog hebt voor alle kanten van een verhaal. Hierbij hoort ook het hebben van een groot verantwoordelijkheidsgevoel en harmonie en overzicht creëren. Door de vele indrukken en het denken raakt het hoofd makkelijk overmatig druk. 

Gevoelig voor sensorische informatie, zoals fel licht, hard geluid, geurtjes

Het zenuwstelsel van hooggevoelige mensen laat meer prikkels door naar de hersenen dan bij de meeste mensen. Ze zijn zich dus van meer prikkels bewust. Omdat alles ‘harder’ binnenkomt, ligt overprikkeling op de loer. De meeste hooggevoelige mensen voelen zich snel ongemakkelijk bij veel prikkels. Het voordeel van een rijk en intens bewustzijn is de beleving van mooie dingen. Denk aan muziek en natuur. Ik vind het geweldig om met baby’s te spelen en te communiceren. Maar je hebt ook hooggevoelige mensen die helemaal opleven in het contact met dieren en de natuur zo zijn er altijd nuances tussen hooggevoelige mensen en dat maakt ons allemaal UNIEK! 

Hooggevoelig persoon
Hooggevoelig persoon picto.png (474.92KB)
Hooggevoelig persoon
Hooggevoelig persoon picto.png (474.92KB)


E-mailen
Bellen
Map
Info